Ще се борим да отпадне двойния стандарт при храните, обеща

...
 
Ще се борим да отпадне двойния стандарт при храните, обеща
Коментари Харесай

Пазаруването в лева в чужбина ще стане по-евтино

  Ще се борим да отпадне двойния стандарт при храните, даде обещание зам.-министър Александър Манолев
През идващите шест месеца ще се работи за премахване на разликите, когато плащаме онлайн в разнообразни валути, отпадане на двойния стандарт при храните и по-евтин роуминг за страните от Западните Балкани. Това са част от цели на председателството ни на Съвета на Европейски Съюз в областта на отбрана на потребителите.

Зам.-министърът на стопанската система Александър Манолев получи от ръководителя на Европейската организация на потребителите Орян Бринкман Меморандум с цели на организацията за идващите шест месеца. „ Защитата на потребителите ще бъде главен приоритет и ще създадем всичко по силите си да придвижим законодателството напред в цялостна съгласуваност с потребителските организации, както в България, по този начин и в Европа, съобщи Манолев. По думите му цифрите потвърждават, че това е значима област за страната ни. Комисията за отбрана на потребителите (КЗК) прави 40 хил.  инспекции на годишна база с устременост за сигурност на продуктите, предварителна защита на нелоялни практики други Тенденцията е да пораства броя на хората, които се обръщат към институцията. В последните три години те надвишават 20 хиляди с готовност за съвещания по потребителски въпроси без безусловно да се е стигнало до спор с търговец.

Във връчения през днешния ден меморандум са застъпени измененията за потребителите свързани с дигатализацията на стопанската система. По време на Председателството ще се работи повече отбрана на потребителите при онлайн извършване на покупки. Според статистиката през 2016 година 85% от жителите са имали достъп до интернет, до момента в който у нас малко над половината от семействата имат достъп. Все повече консуматори употребяват услуги през мобилните си устройства - в България 71%, а в Европейски Съюз – 79 на 100.

Според проучване на Euromonitor през 2016 година общият оборот на продажбите в нета надвишава 500 млн. лева Почти една десета от всички компании оферират артикули онлайн, а 27 на 100 са употребили най-малко един път мрежата, с цел да създадат покупка. Комисия за защита на конкуренцията е направила 2200 инспекции на интернет търговци от началото на годината, при 12% от тях са открити нарушавания.      

Ще се търсят решения за унищожаване на разликите, когато плащаме онлайн в разнообразни валути. В момента е регламентирано само заплащането в евро, а концепцията е да се прибавят и други валути, като лв.. Сега преводите в лв. минават през международната система SWIFT, която е скъпа. Идеята е да се опростят заплащанията, да стават бързо и пазарът да стане по-достъпен.

Сред досиетата за идващите шест месеца е и тематиката за поевтиняване на роуминг услугите за страните от Западните Балкани. Идеята, която е подкрепена и от българския еврокомисар Мария Габриел е по-евтините цени да не важат единствено за българските жители, а това да стане на общоевропейско равнище. Според Манолев всеки европейски жител би трябвало да има идентични отговорности и права, изключително когато пътува в Европа.  

В документа е маркирано, че е належащо да бъде обезпечено идентичното качество на храните, които се употребяват в Източна и Западна Европа. Манолев акцентира, че ще се търси поддръжката на Европейската организация на потребителите по тази тематика.  
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР